Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΗ

Με 24ωρη απεργία στις 21 Οκτωβρίου απαντούν οι εκπαιδευτικοί, συνολικά οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές ενάντια στη πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, της νέας φορολογικής επιδρομής, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ελαστική εργασία, της λιτότητας, την πιο βαθιά εκμετάλλευση. Στο χώρο της εκπαίδευσης προωθείται αντιδραστική μεταρρύθμιση με το Νόμο Πλαίσιο, την νομιμοποίηση των Ιδιωτικών «Κολλεγίων» και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Παράλληλα τροπολογία για την Ολυμπιακή αεροπορία που ανοίγει το δρόμο για απολύσεις εργαζομένων χωρίς αποζημίωση στις ΔΕΚΟ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Θεωρούμε ωστόσο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία συνολικότερη επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα από την πλευρά της εργοδοσίας και έχουμε περάσει σε εποχές που τα αυτονόητα θεωρούνται προνόμια.

Την ίδια στιγμή στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της παραγωγής που απασχολεί πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων, υπάρχουν πολλά σημαντικά προβλήματα. Απολύσεις στη Vodafone, απόλυση στην Teleperformance, διώξεις συνδικαλιστών στη Wind, απειλή επιβολής σπαστού ωραρίου στα καταστήματα του ΟΤΕ, αναθέσεις τμημάτων του ΟΤΕ(1242) και άλλων εταιριών σε άλλες εταιρίες με συμβάσεις έργου για την παράκαμψη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αφορούν άμεσα τους εργαζόμενους και ότι απαιτείται η άμεση συμμετοχή τους στους αγώνες. Έχει αποδειχτεί εξάλλου ότι δεν πρέπει να αφήνονται στα χέρια των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών (όπως φάνηκε και από τη στάση της ΓΣΕΕ στο ασφαλιστικό) προκειμένου να μην καταλήγουν σε συνθηκολογήσεις.

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον ΟΤΕ δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στο επιχειρησιακό σωματείο του ΟΤΕ (καθώς υπάρχει ειδική ρήτρα αποκλεισμού μας στο καταστατικό του σωματείο, ίσως για να μην υπάρξει αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε αυτό που θα ανατρέψει τους «επαγγελματίες» συνδικαλιστές).

Αφού δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε ούτε τα στοιχειώδη που αφορούν τις εργασιακές μας συνθήκες, έχουμε προχωρήσει σε κινήσεις για τη δημιουργία σωματείου εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα του ΟΤΕ . Για να σπάσει όμως η λογική της αντιπροσώπευσης και της ανάθεσης θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι ενεργά. Το σωματείο από μόνο του είναι ένα θεσμικό κεκτημένο, εάν όμως δεν υπάρχει μαζική συμμετοχή όλων μας, οι συνθήκες εργασίας δεν θα αλλάξουνε καθώς αυτές αποτελούν και ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων.

* Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ταμία του σωματείου της Wind, Στέφανο Μάλαμα, που διώκεται για τη συνδικαλιστική του δράση.
* Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη πρωτόδικη καταδίκη του Δημήτρη Πουλόπουλου προέδρου του επιχειρησιακού «Σωματείου Εργαζομένων στις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα» για ζητήματα που άπτονται της συνδικαλιστικής του δράσης.

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία-κινητοποίηση Εργατικού Κέντρου (Συγκέντρωση 10:30 Εργατικό Κέντρο), ΔΟΕ, ΟΛΜΕ (Προσυγκέντρωση 10:00 Καμάρα), φοιτητικών συλλόγων (Προσυγκέντρωση 9:30 Πολυτεχνείο) της Τρίτης 21/10.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου