Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ TOY OTE!!

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ TOY OTE!!

Μετά από σειρά συναντήσεων κυρίως συμβασιούχων εργαζομένων στα τηλεφωνικά κέντρα από το καλοκαίρι, ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για τη δημιουργία σωματείου.

Γιατί θεωρούμε απαραίτητη την ύπαρξη Σωματείου; Πρώτα από όλα, εμείς οι εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου στον ΟΤΕ δεν έχουμε δικαίωμα συμμετοχής στο επιχειρησιακό Σωματείο του ΟΤΕ (καθώς υπάρχει ειδική ρήτρα αποκλεισμού μας στο καταστατικό του Σωματείου των μονίμων). Κυρίως όμως γιατί μέσα από το Σωματείο μπορούμε να προασπίζουμε αποτελεσματικά τις συλλογικές μας διεκδικήσεις (μισθός, επιδόματα, άδειες) και να διασφαλίζουμε την από κοινού δράση μας ενάντια σε αυθαιρεσίες της Διοίκησης (απολύσεις, εκβιασμούς, διακρίσεις). Για να σπάσει όμως η λογική της αντιπροσώπευσης και της ανάθεσης θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι ενεργά. Το Σωματείο από μόνο του είναι ένα θεσμικό κεκτημένο, εάν όμως δεν υπάρχει μαζική συμμετοχή, οι συνθήκες εργασίας δεν θα αλλάξουνε καθώς αυτές αποτελούν και ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων. Έχει αποδειχτεί εξάλλου ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αφήνονται στα χέρια των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών προκειμένου να μην καταλήγουν σε συνθηκολογήσεις. Επίσης μέσα από το Σωματείο μπορούμε να κυρήξουμε απεργία, που είναι το ισχυρότερο όπλο των εργαζομένων για την προάσπιση των συμφερόντων τους και να έρθουμε σε συντονισμό με εργαζομένους του κλάδου μας αλλά και γενικότερα με το σύνολο των εργαζομένων για την περαιτέρω προώθηση του αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα, ζητήματα τα οποία αφορούν όλους μας και αποτελούν αντικείμενο συλλογικής διεκδίκησης είναι:

> Η εντατικοποίηση του 11888. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί συνάδελφοι από άλλα τμήματα απειλούνται με “δυσμενή” μετάθεση στο τμήμα αυτό, καθώς, είναι διαρκούς “πυρράς” (συνεχείς εισερχόμενες κλήσεις). Καθημερινά έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο, και την παρακολούθηση. Και όσον αφορά στην πίεση για επισυνδέσεις, η εργοδοτική αυθαιρεσία καλά κρατεί με απειλές για αποπομπές στον προϊστάμενο, αλλαγές τμημάτων και ωραρίων, καλώντας μας σε απολογία απέναντι σε ανύπαρκτα επιχειρήματα περί άρνησης ή ελλειμματικής εκτέλεσης των εργασιακών μας καθηκόντων. Καταρχήν η επισύνδεση εξαρτάται άμεσα από την επιθυμία του πελάτη και όχι από την πρόταση του τηλεφωνητή. Επιπλέον ο αριθμός επισυνδέσεων εξαρτάται από το ωράριο εργασίας, την ημέρα εργασίας, το είδος της πληροφορίας (αναγνώριση αριθμού, Τ.Κ., 3ψήφια κ.λ.π.). Τέλος πάρα πολλές φορές ο τηλεφωνητής δεν προλαβαίνει καν να προτείνει επισύνδεση γιατί ο πελάτης έχει κλείσει ήδη την γραμμή. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός επισυνδέσεων δεν μπορεί να αποτελεί αξιοκρατικό κριτήριο για την απόδοση του τηλεφωνητή.Ένα ακόμα αίτημα μας είναι το σπάσιμο του διαλείμματος σε δύο, με διάρκεια δέκα λεπτών το καθένα.

> Το αυστηρό και αγχωτικό ωράριο έναρξης της εργασίας. Ζητούμε σε έκτακτες περιπτώσεις τη δυνατότητα αναπλήρωσης μιας πιθανής ολιγόλεπτης αργοπορίας στο τέλος του ωραρίου ή σε κάποια άλλη χρονική στιγμή.

> Η παροχή φοιτητικών και κανονικών αδειών. Ζητούμε την παροχή αδειών χωρίς διακρίσεις και χωρίς η έγκριση τους να εξαρτάται από τις προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Εξάλλου, εφόσον η σύμβαση απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές το δικαίωμα σε φοιτητικές άδειες (εκτός από τις κανονικές) να ισχύει ισότιμα για όλους. Αλλιώς υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

> Η απλήρωτη εργασία κατά τη διάρκεια της εκπάιδευσής μας. Παρόλο που η σύμβαση που υπογράψαμε αναφέρεται σε 10ημερη εκπαίδευση, δεν σημαίνει ότι περιλαμβάνεται σε αυτό και η εξυπηρέτηση πελατών σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας. Αυτό αποτελεί μια ξεκάθαρη μορφή απλήρωτης (μαύρης) εργασίας που εντέλει αποφέρει υπέρογκα ποσά στον ΟΤΕ. Καθώς όμως έχουμε δουλέψει κανονικά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μπορούμε να διεκδικήσουμε αναδρομικά τα χρήματα που μας αναλογούν.

> Όσον αφορά στο τμήμα του TELEMARKETING, υπάρχουν ομάδες διαφορετικών ταχυτήτων και γίνονται σοβαρές διακρίσεις από κάποιους υπευθύνους. Επίσης στα bonus παραγωγικότητας παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις, πράγμα που δε δικαιολογείται αν αυτά μοιράζονται με αντικειμενικά κριτήρια. Το θέμα αυτό απαντάται με το τέχνασμα της ύπαρξης «λογιστικών λαθών». Ζητούμε ίση μεταχέιρηση όλων των εργαζομένων και κατάργηση των 4 διαφορετικών ομάδων με παράλληλη ομογενοποίηση του τμήματος.

Από σήμερα λοιπόν ο καθένας από μας μπορεί να γίνει μέλος του Σωματείου συμπληρώνοντας μια αίτηση και καταβάλλοντας 2 ευρώ σαν εισφορά στο Σωματείο. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει γενική συνέλευση των μελών η οποία θα προκυρήξει εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου. Άρα κρίνεται απαραίτητο όλοι μας να εγγραφούμε στο Σωματείο και να παρεβρεθούμε στη γενική συνέλευση.

Οι ανακοινώσεις και τα παλαιότερα κείμενα αναρτώνται στο http://somateiootethess.wordpress.com/

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου